Arama

Dünya Sağlık Günü!

Dünya Sağlık Günü!  

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi RSHM Başkanı Doç.Dr.Mustafa Ertek, Türkiye'deki antibiyotik direnç oranının Kuzey Avrupa ve ABD'ye göre 3-4 kat daha fazla olduğunu belirterek, "Dolayısıyla bu Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu" dedi.

 
 

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi (RSHM) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, Türkiye'deki antibiyotik direnç oranının Kuzey Avrupa ve ABD'ye göre 3-4 kat daha fazla olduğunu belirterek, "Dolayısıyla bu Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu" dedi. Dünya Sağlık Günü nedeniyle Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda konuşan Ertek, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) bu yılki günün temasını "yanlış antibiyotik kullanımı ve antimikrobiyal direnç" olarak belirlediğini söyledi.

Bu temanın, her geçen gün dünyada antibiyotik direncinin artmasından dolayı seçildiğini ifade eden Ertek, "Yanlış antibiyotik kullanımı nedeniyle böyle bir durum ortaya çıktı. Antibiyotiklerin doğru kullanımı için sağlık personeli ve halkın eğitimine önem veriyoruz" dedi. Bunun Türkiye'de de önemli bir sorun olduğuna işaret eden Ertek, şunlara dikkati çekti: "Türkiye'deki antibiyotik direnç oranı Kuzey Avrupa ve ABD'ye göre 3-4 kat daha fazla.

Dolayısıyla bu Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu. Türkiye'de antibiyotik kullanımı da gelişmiş ülkelere oranla 2 kat daha fazla. Ülkemizde en çok tüketilen ilaç antibiyotikler. Antibiyotiklerin tüketilen ilaç miktarı içindeki oranı yine bu ülkelerde yüzde 9 iken ülkemizde yüzde 15'in üzerinde. Türkiye'de yılda 2-2.5 milyar liralık antibiyotik kullanılıyor." Sağlık Bakanlığının, bu sorunun çözümü için stratejik eğitim planı hazırladığını bildiren Ertek, bu eğitimin halka ve sağlık personeline yönelik uygulanacağını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütünden Maria Christina Profili de yanlış ve gereksiz antibiyotik kullanımının tüm dünyada büyük bir sorun olduğunu bildirdi.

Az gelişmiş ülkelerdeki bu yanlış kullanımın, gelişen direnç nedeniyle gelişmiş ülkelerdeki hastaların tedavisini de olumsuz etkilediğini anlatan Profili, gelişmiş Avrupa ülkelerinde reçetesiz antibiyotik kullanımına izin verilmediğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Akılcı İlaç Kullanımı Şube Müdürü Burçak Deniz Dedeoğlu ise dünyada artık akılcı ilaç kullanımının gündemde olduğunu, bunun ilaçların doğru dozda ve sürede kullanımı anlamına geldiğini söyledi.

Antibiyotik ve Kemoterapi Derneğinden Prof. Dr. Betigül Öngen ise antibiyotik direnci yönünden eskiye göre daha kötü durumda olunduğunu bildirdi. Eskiden direnç gelişen antibiyotiklerin yerine yeni ilaçların geliştirildiğini, ancak bugün bunun yapılamadığını anlatan Öngen, "O yüzden artık bugün mucizevi ilaç yok. Artık antibiyotiklere hiç yanıt vermeyen mikroplar söz konusu" şeklinde konuştu.

Benzer Yazılar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yaz...

İsim :