Bebek Ve Çocuk Bakımı İle İlgili Sık Sorulan Sorular Ve Cevapları
1.Yeni doğan bebek neden kusar?
Yeni doğan bebek doğumdan önce yuttuğu maddeleri çıkarmak için ilk günlerde kusabilir.Bu normaldir.Her beslenmeden sonra emdiği sütün bir kısmını ağzından akıtabilir.Eğer beslenmeden sonra gazı çıkarılmadan yatırılmış ise, yuttuğu sütün bir kısmını çıkarabilir.Fışkırır gibi kusuyor ya da her beslenmeden sonra hemen kusuyorsa, bir sağlık kuruluşuna başvurun.
2.Bebeği hıçkırık tutunca ne yapmalıyım?
İlk günlerde bebeklerin çoğunda, meme emdikten sonra sıklıkla hıçkırık görülür.Hıçkırık önemli değildir, kısa sürede geçer.Geçmez ise bebeği tekrar anne göğsüne tutarak hıçkırık geçirilebilir.
3.Bebeğin göbeği ne zaman düşer?
Bu süre bebekten bebeğe değişir.Bazılarında 3-4 gün içinde düşebileceği gibi, 15-20 güne kadar da uzayabilir.Çok erken ya da geç düşmesinin bir önemi yoktur.ancak bebeğin göbeğinin düşmesi, iltihaplandığı için gecikmişse önemlidir.
4.Bebek ilk defa ne zaman yıkanır?
Bebek doğumdan sonra ilk 12 saat yıkanmamalıdır.Vücudun yumuşak bir bezle kurulanması yeterlidir.Tam bir banyo, doğumdan sonraki 2-3’üncü güne bırakılabilir.Bunu izleyen günlerde bebek, her gün ya da günaşırı yıkanabilir.
5.Bebeği bir aylık olduktan sonra ne sıklıkla yıkamalıyım?
Eğer olanaklar elveriyorsa her gün yıkanabilir.Özellikle yaz aylarında sık yıkanırsa terlemez.Sık yıkanan bebeklerde hastalıklara yol açan mikroplar barınamaz, pişikler oluşmaz, uykusu az ve huzursuz bebekler de sakinleşir.Bebek beslenmeden hemen sonra yıkanmamalıdır.Bu durumda kusabilir.Yıkandıktan sonra doyurup yatırmak en iyisidir.
6.Bebek ne zaman açık havaya çıkarılmalıdır?
Bebeğin açık havaya çıkarılması, güneş alması her zaman gereklidir.Güneş ışığı kemiklerin gelişmesine yardımcı olur.Raşitizm denen hastalığın ortaya çıkmasını engeller.Bebek ilk güneşe çıktığında birkaç dakika tutulmalı, bu süre her gün azar azar arttırılmalıdır.Kışın öğle vakitleri en sıcak saatlerdir.Bu aylarda, öğle saatlerinde bebeği açık havaya çıkarmak iyi olur.
7.Bebeğe yalancı emzik verilmeli midir?
Yalancı emzik enfeksiyonlara zemin hazırlar.Yalancı emzik emen çocukların annelerini emmelerinde zorluklar ortaya çıkabilir.İleri yaşlarda yalancı emzik diş sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
8.Bebeğimin tırnağı kesilmeli midir?
Tırnağı kesilmeyen bebek, yüzünü gözünü çizebilir.Ayrıca tırnak arasına biriken kir, bebeğe mikrop taşır.Bu nedenle bebeklerin tırnakları mutlaka kesilmelidir.
9.Bebeğin burun tıkanıklığını nasıl giderebilirim?
Bazı anneler, bebeğin burnuna anne sütü damlatmanın burun tıkanıklığını geçireceğine inanırlar.Oysa süt bebeğin solunum yollarına ve akciğerlerine kaçarak zatürree olmasına neden olabilir.Bu nedenle burun tıkanıklığını gidermek için bebeğin burnuna süt damlatılmaz.Burun tıkanıklığını gidermek için en iyi yol, buruna tuzlu su (serum fizyolojik) damlatmaktır. Eczaneden serum fizyolojik alıp, bebek yatar durumda iken her iki burun deliğine birer damlalık dolusu damlatmak, sonra bebeği kaldırarak, hapşırınca burnundakileri çıkarmasını sağlamak en iyi yoldur.
Diş çıkarma hastalık yapar mı?
Bebeklerin çoğu hiç rahatsızlık duymadan, kolayca diş çıkarabilirler. Bazılarında ise huysuzluk, hafif ateş, iştahsızlık ve hafif ishal olabilir. Fakat genellikle çok şiddetli hastalık hali olmaz. Eğer bebek diş çıkartırken ateşi çok yükselmiş, ishal olmuş, halsiz ve bitkin düşmüş ise, bu durumu onun diş çıkarmasına bağlamak yanlış olur. Bebeğin diş çıkarması, tesadüfen başka bir hastalık ile bir araya gelmiş olabilir. Bu durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Çocuk ne kadar uyumalıdır?
Uyku saatleri bebekten bebeğe değişebilir. 1 yaşına kadar bebekler, günde 15 -16 saat uyumalıdır. 1 yaşından sonra 10 – 12 saat uyuması yeterlidir. Düzenli ve yeterli uyku, bebeğin gelişmesini besin kadar etkiler.
Çocuk hangi pozisyonda yatırılmalıdır?
Bebeklerin yüzü koyun yatması tehlikelidir. Bebeğinizi sırtüstü, yastık kullanmadan yatırın.
Çocuğun yattığı odada ısı ne kadar olmalıdır?
Çocuğu ısısı 18 – 22 derece olan bir odada yatırın. Aşırı sıcaktan kaçının. Oda ısısı sizin kendinizi rahat hissedebileceğiniz bir düzeyde olmalıdır.
Çocuğun yürümesi neden gecikir?
Çocuklar çoğunlukla 1 yaş dolaylarında yürürler. Ancak bu kural değildir. Eğer bebek sağlıklı ise, 1,5 yaşına kadar yürümemesinin önemi yoktur. Kalça çıkığı, raşitizm denen kemik hastalığı varsa ya da çocuk şişmansa, düşmekten korkuyorsa ya da zeka geriliği varsa yürüme gecikebilir. 1.5 yaşından sonra halen yürüyemeyen çocuğun mutlaka sağlık kuruluşuna götürülmesi önerilir.
Çocuğumun kulakları duyuyor mu?
Bebekler, doğumdan sonraki ilk 2- 3 ay içinde kapı kapanması gibi ani seslere irkilmeyle cevap vermeye başlarlar. 4. aydan itibaren, sizi görmek kaydı ile sesinize gülümseyerek karşılık verir. 7. aydan itibaren başka bir şeyle meşgul değilse, sesin geldiği yöne doğru döner. On ikinci ayından itibaren kendi ismini ya da sık söylenen kelimeleri fark etmeye başlar.
Çocuğun konuşması neden gecikir?
Çocuklar becerilerini birbirinden farklı yaşlarda ve çevrelerde kazanırlar. Sağlıklı ve ailesi tarafından ilgilenilen bir bebeğin çok erken ya da çok geç konuştuğu görülebilir. Bunda endişe edecek bir durum yoktur. 2 yaşında olmasına rağmen halen konuşmayan çocuklarda bir sağlık sorunu olabilir. Ya da aile yeterince ilgilenmemektedir veya arkadaşı yoktur. 2 yaşında olmasına rağmen halen konuşmayan çocukların sağlık kuruluşuna götürülmesi önerilir.
Çocuk kaka ve çişini ne zaman haber verir?
Bazı çocuklar 1 – 1,5 yaş civarında, bazıları 1.5- 2 yaş arasında çişini ve kakasını haber verir. Çocuk bağırsaklarını daha erken kontrol edebildiğinden, önce kakasını haber vermeyi öğrenir. Çişini daha geç haber verir. Tuvalet ihtiyacını haber vermeyen çocukları korkutmak zararlıdır. 2 yaşından önce verilen tuvalet eğitimi çocukta ruhsal bozukluklara neden olabilir.