Arama

KOLESTEROL GERÇEĞİ

 

     - Değil elbette. Kolesterol ile ilgili Apolipo-protein denen 4 gen var. Bunlar birbirine benziyorlar ve 4 ayrı kromozom üzerinde yer alıyorlar. Bunlara kısaca APOA, APOB, APOC ve APOE deniyor.     

     19. kromozomdaki APOE’nin sağlığı ile kalp sağlığı arasındaki ilişkiyi kuran şey Kolesteroldür. Şöyle ki: O lezzetli pirzolaları veya tereyağıyla yapılmış omletleri mideye indirdikten sonra kanımıza çok miktarda Kolesterol karışır. Suda erimeyen bu Kolesterolleri hücrelere ulaştırma işi kandaki Lipo-proteinlere düşer. Bunlar kandaki yağları (Trigliseritler) taşıyarak azar azar hücrelere bırakırlar. Yükleri azaldıkça yoğunlukları düşer. Bu düşük yoğunluklu yağ taşıyıcı Lipo-proteinler, halk arasında “kötü kolesterol” olarak bilinir. Besinlerden alınan Kolesterolü hücrelere taşıyıp, yükünü tamamen boşaltan ve yeni bir kolestrol yükü için karaciğere dönen bu Lipo-proteinlere de yüksek yoğunluklu Lipo denir. Bunlar da “iyi kolesterol” olarak tanınır. İşte bu proteinlerini ürettiren gen APOE’dir. Bu genler iyi çalışmıyorsa, taşıyıcı Lipo-proteinler üretilmez ve böylece kanda başıboş gezen yağ ve Kolesterol düzeyleri yükselir.      

     Bunlar, kan dolaşımının hızı sayesinde 6-7 saniyede bir kalbe girip çıkarlar. Ve en çok da kalpten çıkan atardamarlara yapışıp kalırlar. Böylece onları hem sertleştirir, hem de daraltırlar. Bu yapışkan yağ ve Kolesterol kümeleri kalp hastalıklarının -stresten sonra- en önemli sebebidir.

     Umarım bu açıklama sorunuza yanıt olmuştur. Gördüğünüz gibi genlerin görevi sistemin düzgün çalışmasıdır. Ama kendileri “hasta” oldukları zaman sistem de hastalanmaktadır.

     - Anladım efendim. Demek ki: “Bu hastalık genetiktir” ifadesini işittiğimiz zaman, o hastalığı yapan şeyin bir gen olduğu anlaşılmamalı; bunun yerine, o hastalığın ortaya çıkmasını engelleyen bir genin çalışmadığı anlaşılmalıdır.

     - Evet. Bazı istisnalar var tabi; fakat o detaylara girersek konu çok uzayabilir.

     - Efendim bazı besinlerin genleri koruyucu etkileri olduğu söyleniyor, bu doğru mu?

 

Benzer Yazılar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum yaz...

İsim :